Dan Andersson-veckan 2023!
Boka in 29 juli - 5 augusti i kalender! Programmet släpps under våren. Håll utkik här på sidan! #dananderssonveckan #visitdalarna #ludvika #ludvikakommun @visitdalarnasweden Foto @wizworks_studios

Idag invigdes Dan Anderssons minnesstenar i Ludvika centrum. Dan Andersson museum var mer än fullsatt med många nyfikna besökare på plats för att ta del av invigningen, och ett poesi- och musikprogram med Jimmy Ginsby. Vi tackar allmänheten som lämnat in förslag på texter till ...minnesstenarna.
För att ta del av minnesstenarna på egen hand finns en folder med karta och fullständiga texter i skrift, den finns att hämta på Dan Andersson museum.
Texterna finns även som ljudfiler på dananderssonveckan.com. #dananderssonveckan #visitdalarna @visitdalarnasweden #ludvikakommun #ludvika @dananderssonsallskapet #dananderssonmuseum Foto @wizworks_studios

En folder för minnesstenarna är tryckt och klar! Foldern innehåller alla minnesstenarnas dikter och texter att läsa i sin helhet samt även QR-kod för att lyssna!

Missa inte invigning av Dan Anderssons Minnesstenar idag den 16 september Kl.15.00.

Du kan även läsa och lyssna... på alla dikter på dananderssonveckan.com #dananderssonveckan #ludvikakommun #ludvika @visitdalarnasweden #visitdalarna @orsasten @landetreklam @printeliten @wizworks_studios

Invigning av Dan Anderssons Minnesstenar den 16 september.
En guidad tur med poesi och visprogram framtaget för minnesstenarna av musikern och poeten Jimmy Ginsby.
Invigning den 16 september kl.15.00, Engelbrektsgatan 6 i Ludvika utanför Dan Anderssons museum.

Ludvika kommun ...hedrar Dan Andersson med stenpoesi i gatubilden längs med Engelbrektsgatan och Storgatan med avslutning vid Dan Anderssons staty i Kyrkparken. Idén kommer genom en motion från Hans Gleimar för att uppmärksamma minnesåret 2020 då det var 100 år sedan skalden och poeten Dan Andersson avled den 16 september 1920. Dan Andersson-sällskapet, Ludvika kommun och allmänheten står bakom de citattexter som har valts ut.
Välkomna! Fotograf @wizworks_studios #dananderssonveckan #ludvika #visitdalarna @visitdalarnasweden

Efter en händelserik vecka så var det igår dags för det sedvanliga avslutet med Luossafesten vid Luossastugan dit många besökare tog sig för att fira. Linda Rattfelt spelade och sjöng och berättade om hur Dans diktsamling Svarta Ballader blev refuserad av flera förlag innan det tillslut ...gavs ut av Bonniers i november 1917, utan honorar och ersättningen han fick var tjogofem exemplar av sin egna bok.

Dan Anderssällskapets nya orförande George Hahne höll ett tal och spelade upp videohälsningen från årets mottagare av Dan Andersson-priset, Björn Ulvaeus. "Tack Dan Anderssonsällskapet för det fina priset. Dan Andersson har betytt mycket för mig i min karriär", förklade Ulvaeus
och fortsatte att berätta om de religösa grubblerier Dan hade, något som Björn tyckte var coolt och inspirerande. Björn hade tidigt i sin karriär
framgångar med gruppen Hootenanny Singers där "Omkring tiggaren från Luossa" låg på Svensktoppen i hela 52 veckor under 60-talet.

Carl Norén avslutade dagen med sina Dan Anderssontolkningar som var väldigt uppskattade bland besökarna. "Jag blir ju nervös nu att göra fel.
Ni är ju såna kännare, riktiga nördar som kan allt om Dan Andersson", skojade Norén mellan låtarna. Norén bjöd upp barn på scenen som fick sjunga refrängen på sista sången och vi kunde inte ha fått ett finare avslut på veckan.

Vi skulle vilja passa på att tacka alla er volontärer och erat outröttliga engagemang som gör det här möjligt att genomföra. Bygdegillet, Dan Anderssonsällskapet,
Ludvika Kommun, Ljusnarsbergs Kommun och alla artister men framför allt, ett stort tack alla er besökare - vi hoppas vi ses även nästa år! Tack för den här gången.

Fotograf @wizworksstudios
@visitdalarnasweden
#visitdalarna
#dananderssonveckan
#ludvika

Just nu: @carlnoren avslutar årets Dan Anderssonvecka vid Luossastugan.

Fotograf @wizworksstudios
@visitdalarnasweden
#visitdalarna
#dananderssonveckan
#ludvika

Det var över 300 personer som besökte den mytomspunna @knallismila på skogen ovanför Abborrberg igår kväll. Det söta kolröken fyllde luften med förnimmelsen av en svunnen tid. Tobbe Norberg och Peter Jansson med sina kolargubbar håller traditionen vid liv och har jobbat hårt i veckan med... att få igång förkolningsprocessen lagom till det den stora kvällen där artisten Carl Norén var årets dragplåster. Norberg och Jansson kickade själva igång kvällen med sitt eget band Willy's Washrooms "Kolarversion" med ett omtyckt set. Carl Norén fortsatte kvällen med sina egensinniga tonsatta tolkningar av Dan Andersson dikter. Brodern Gustav Norén var hemlig gäst och även brödernas syster Josefine. Kvällen kunde inte ha blivit mer lyckat. "Det här var en av de bästa kvällarna i mitt liv" hörde jag en man säga i vimlet, i mörket när jag gick tillbaka till min bil då showen var över. Bara det måste ju vara ett kvitto på succé. Tack för i år Knallis Mila, ni är otroliga!

Fotograf @wizworksstudios
@visitdalarnasweden
#visitdalarna
#dananderssonveckan
#ludvika
#knallismila

Just nu: Carl Norén vid @knallismila. Magiskt!

Fotograf @wizworksstudios
@visitdalarnasweden
#visitdalarna
#dananderssonveckan
#ludvika

Idag var det dags för Dan Anderssonsällskapets årsmöte uppe på Tattarfallet i Skattlösberg. Speciellt för i år är att sällskapet fyller 60 år och det uppmärksamades med mat och musik. "Det känns som Dan Anderssonsällskapet har fått ny luft under vingarna. Mycket har hänt under ...verksamhetsåret; museet har flyttat och även att projektet Dan Anderssonland har sjösats", läste ordförande Jimmy Ginsby upp från protokollet för en hängiven och entusiatisk publik som till stor del bestod av sällskapets egna medlemmar men med fanns även m besökare som rest från både Danmark och Norge.

Skådespelaren Maria Norgren inledde med ett välkomstprogram där hon pratade om utmaningarna som finns för dagens kulturarbetare. ”Och hur svårt måste det inte ha varit för Dan själv att vara verksam författare för över 100 år. Hur man såg på en sådan person på den tiden?”, sa Maria Norgren.

Efter lunchen avslutades dagen med ett program av den mycket omtyckte visartisten Pär Sörman.

Stort tack alla som kom, tack till artisterna och inte minst tack till sällskapet och ert brinnande engagemang som håller Dans minne och livsverk vid liv. Ni gör ett kanonjobb!

Fotograf @wizworksstudios
@visitdalarnasweden
#visitdalarna
#dananderssonveckan
#ludvika

Just nu sparkar Maria Norgren igång Dan Anderssonsällskapets årsmötet i Tattarfallet med en rolig teatermonolog.

Fotograf @wizworksstudios
@vistitdalarnasweden
#visitdalarna #dananderssonveckan
#ludvika
#skattlösberg

Under eftermiddagen fick en skara besökare en guidad rundvandring på Brunnsvik, i Dan Anderssons fotspår.
Rundturen leddes av Jörgen Hammarin, föredetta rektor på Brunnsvik men numera titulerar han sig som senior-rektor och en stor kännare av Brunnsviks folkhögskolas historia. ..."Speciella delar av svensk historia har skrivits här och skolan har haft en central roll i samhällslivet", förklarade Jörgen för besökarna som fick en rundtur bland de 19 byggnader på Brunnsviks anrika folkhögskola.

Stort tack för att du delar med dig av din kunskap Jörgen! Tack Tina som fixade med fika och tack alla besökare!

Fotograf @wizworksstudios
@visitdalarnasweden #visitdalarna #dananderssonveckan
#ludvika

Igår kunde man se Mika Olavi och KG Malm med föreställning "Möt Humoristen Dan Andersson" på Stora Brunnsvik. Ett "vansinnesprojekt"
som herrarna själva kallar det. "Dan Andersson har ju inte direkt varit ansedd att vara en muntergök, så man kan väl säga att ...vi har fått gräva en hel
del för att hitta humorn", förklarade vissångaren Mika Olavi. Mikas humorkollega, vissångaren KG Malm fyllde i "Ja, men faktiskt var det så att han blev kallad "Humoristen Dan" redan under sin levnad
iallafall vid ett tillfälle då han åkte tåg och några rallare kom fram och förväxlade honom med en annan författare vid namn Dan Bergman. Denne Dan skrev roliga texter
i tidningen som man hade samlat till ett verk som just hette 'Humoristen Dan'", KG fortsatte att berätta om en radiointervju med fotografen Karl Lärka som lär ha sagt att han inte alls förstod
varför alla målade upp Dan som en dysterkvist och att Lärka istället beskrev Dan som en "glad skit".

Men även om humorduon fått gräva djupt efter roligheter kring Dan Andersson så har de lyckats med det omöjliga; få oss att skratta till en Dan Anderssonföreställning!
Det var ett sånt drag i Storstugan på Brunnsvik att det kändes som taket skulle lyfta. Publiken tjoade med och applåderna haglade. Mika och KG, vi säger bara "En gång till!"

Fotograf @wizworksstudios
@visitdalarnasweden #visitdalarna #dananderssonveckan
#ludvika