Minneskalender 2020

Aveny folkets hus, Ludvika

6 oktober

Jag hörde en sång på en stjärna en gång

Jag hörde en sång på en stjärna en gång. I hundra år har vi älskat Dan Anderssons dikter, men det var först efter sin död han blev riktigt uppskattad. Musikteatergruppen har lockat fram en ny lyssning av diktarens texter.

Skattlösberg och Skattlösbergs bygdegille

Gör ett besök

Här kan du läsa mer om byn Skattlösberg och den unika natur som omger byn. Du kan även läsa mer om skalden Dan Andersson, eller söka information om våra aktiviteter.

Humoristen Dan Andersson – 100 år sedan Hotell Hellman!

Besök på facebook

Många tolkningar av Dan Anderssons diktning har gjorts men sällan har han framställts som en muntergök. Till 100-årsminnet av skaldens bortgång har KG Malm och Mika Olavi djupdykt i Dan Anderssons svarta humorskatt bland kåserier, självmordsballader och satiriska dikter.

Det är på tiden! För visst hade karln humor. Den mer ortodoxa hyllningskören behöver ej känna oro! Givetvis framförs även några av skaldens kända, vemodiga visor.

Minnesåret

Dan Andersson

1920-2020

Dan Andersson (1888-1920) en av Sveriges verkligt stora ordkonstnärer intar en alldeles särskild plats i svenska folkets hjärtan.

Han är folklig, i ordets bästa mening. Dan Andersson har tonsatts, och sjungits, men det är hans läsare som i generation efter generation svarar för musicerandet. De många sångerna kommer ur kraften i Dan Anderssons texter. Tack vare den stora närvaron i hans diktning fortsätter hans röst att tala till oss och behovet av delaktighet i hans värld förefaller bara öka.

Genomförda evenemang

Dan Andersson Museum, Ludvika

16 september

Minnesdag

Dan Andersson Museum Minnesåret 2020 kl.12 Maria Norgren, kl 13 Christer Lindén, kl 14 Ellinor Brolin. Anordnat av Dan Andersson-sällskapet

Bryggargatan 5, Stockholm

16 september

Invigning av minnesplakett över Dan Andersson

Dan Anderson dog av cyanväteförgiftning den 16 september 1920 i rum nr 11 på Hotell Hellman, som då låg på denna adress. Vi minns alltså hundraårsdagen av hans död.

Finngården Rikkenstorp

12 september

Litet minnesprogram om Dan Andersson

Med anledning av att det den 16/9 är 100 år sedan Dan Andersson gick bort ordnar vi ett minnesprogram inomhus där Göran Greider och Nils Holmdahl inleder med att prata om sina böcker och svarar på frågor. Därefter visas ett dokumentärprogram ´Så minns vi Dan Andersson´ som sändes år 1963.

Göran Greiders trädgård, Dala-Floda

29 augusti

Bokrelease Göran Greider

”I september utkommer min bok ”Hon vars hjärta var som mitt”, en roman om den brinnande kärlekshistorien mellan poeten Dan Andersson och Märta Larsson. Den bygger på Dans många brev till Märta, men jag har berättat fritt om denna vackra och sorgsna Romeo och Julia-historia som utspelade sig åren 1914-17.

Finngården Rikkenstorp

27 & 30 juli

Dan Andersson Arkiv

Nils Holmdahl öppnar sitt Dan Andersson arkiv och berättar om Sanning och Myt om Dan Andersson. Deltagarna får leta och bläddra i arkivmaterialet. Samtal och diskussion. Föranmälan krävs.

VIKT, Finnskogen, Bjursås

6-9 augusti

Dan Andersson-dagar

Genom olika trubadurers tolkningar av Dan Anderssons texter vill vi i liten skala hylla minnet av Dan Anderssons bortgång för 100 år sedan. Vi får nöjet att lyssna till en ny trubadur varje dag under fyra dagar, samt att det anordnas en öppen scen där du är välkommen att framföra antingen text eller musik av Dan Andersson.

Finngammelgården, Skattlösberg

1 augusti

Visor på Tunet

Boel Nihlman och Jimmy Tingstedt tolkar diktaren Dan Andersson med arrangemang av såväl välkända sånger som egna tonsättningar. Ett program med varm avskalad lyrisk sång till gitarr, där du som lyssnare får möta Dan Andersson i sin storslagna natur, hans innersta tankar, kärlek och längtan.

Stora Brunnsvik

28-29 juli

I Dan Anderssons fotspår – på Brunnsvik!

Liten rundvandring på Gamla Brunnsvik med visor och historiska vingslag. Återöppnad Bokstuga och andra nyheter.

28 Juli 15:00 – 16:30
29 Juli 10:00 – 11:30
29 Juli 15:00 – 16:30

Föranmälan rekommenderas, eftersom de har en maxgräns på 25 deltagare.

Ludvika, Ulrika Kyrka

4 april

Saxdalens Manskör med sångspelet Helgdagskväll vid timmerkojan INSTÄLLT

Skådespelaren Maria Norgren inleder med Dan Anderssons sista dagar. Sångspelet bygger på Dan Anderssons visor, dikter och noveller. Arrangerat av Saxdalens manskör och Dan Andersson Sällskapet

Evenemanget är inställt. Hoppas kunna erbjuda evenemanget vid ett annat tillfälle.

Ludvika

16-18 mars

Pajso tolkar Dan Andersson INSTÄLLT

Musikteatergruppen Pajso (Maria Norgren och Mats Himmelstrand) gör egna tonsättningar av Dan Anderssons poesi. Nu besöker de biblioteken med föreställningen ”Jag hörde en sång på en stjärna en gång”. Välkomna!

Evenemanget är inställt p.g.a. rådande omständigheter. Nya datum kommer enl arrangören.

STOCKHOLM

1 mars

Georg Hahne & Puch Magnus Olsson

Dan Andersson Sällskapet presenterar sig – med anledning av Minnesåret 2020 – i ord och ton på DELS litterära matinéserie våren 2020. Obs! DELS litterära matinéerna har numera flyttat in i Hartwickska Huset, Sankt Paulsgatan 39A, på Södermalm i Stockholm. Hartwickska Huset, Sankt Paulsgatan 39A, på Södermalm i Stockholm.

Ludvika Bibliotek

25-26 februari

Skapa i 3D till Dan Anderssons dikter.

Från 10 år med sina vuxna.

Skapa i 3D till Dan Anderssons dikter med Annacari Jadling-Ohlsson från Dalarnas Museum. Från 10 år med sina vuxna. Max 25 deltagare/tillfälle. Verken som skapas kommer ställas ut under Dan Andersson-veckan.

Västerbottensteatern

6-7 februari

Pajso tolkar Dan Andersson

Musikteatergruppen Pajso (Maria Norgren och Mats Himmelstrand) gör egna tonsättningar av Dan Anderssons poesi. Nu besöker de biblioteken med föreställningen ”Jag hörde en sång på en stjärna en gång”. Välkomna!