Åtta kulturdagar i poetens anda och fotspår, runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvikabygden i södra Dalarna. Veckan innehåller bland annat musik, poesi, kulturfrukost, finnmarksvandring, kolmila och öppen scen.

I samband med 100-årsjubiléet av Dan Andersson födelse 1988 föreslog kulturchef Robert Linnerud och kulturnämndens ordförande Folke Thelin att hedra bygdens store poet med ett riktigt födelsedagsfirande. Premiären för Dan Andersson-veckan startade 1989, något som skulle bli en uppskattad tradition och ett återkommande evenemang i Ludvikabygden.

Dan Andersson (1888-1920) är en av Sveriges verkligt stora ordkonstnärer och har en alldeles särskild plats i svenska folkets hjärtan. Han är folklig, i ordets bästa mening. Dan Andersson har tonsatts, och sjungits, men det är hans läsare som i generation efter generation svarar för musicerandet. De många sångerna kommer ur kraften i Dan Anderssons texter. Tack vare den stora närvaron i hans diktning fortsätter hans röst att tala till oss och behovet av delaktighet i hans värld verkar bara öka.

Huvudarrangör för Dan Andersson-veckan är Ludvika kommun i samarbete med Dan Andersson-sällskapet och Skattlösbergs bygdegille.

Kontakt: Ludvika kommun, 0240-860 00, kultur.samhallsutveckling@ludvika.se