Luossastugan

Här skrev Dan Andersson sitt första betydelsefulla verk, Kolarhistorier, och de flesta av Kolvaktarens visor. Familjens hem från 1912-1915 har bevarats intakt som Dan Anderssons minnesstuga

Se guide

Film

Lyssna

Naturljud

Ta mig dit

Google maps

Hemsida

skattlosberg.se

p

Wikipedia

Extern länk

Skattlösberg

Byn Skattlösberg brukar kallas för Finnmarkens huvudstad. Bebyggelsen och dess placering är typisk för finnmarken. Finngammelgården är Skattlösbergs friluftsmuseum. Här finns bla en ålderdomlig bostad, ett s k pörte, från 1771. Skattlösberg är främst känt genom att Dan Andersson föddes här 1888, i den gamla skolan, som revs och ersattes med ett nytt skolhus, vilket brann 1945. Dans pappa var byns skollärare. År 1905 bröt Dan Anderssons familj upp och försökte ett nytt liv på andra platser i finnmarken. Familjen flyttade emellertid tillbaka till Skattlösberg 1912 och bosatte sig i Luossastugan.

Karta

Luossastugan

LIVE Luossa-stugan Skattlösberg

Heidi Baier

En resa genom Dan Anderssons liv

Längd: 24,39 min

Heidi Baier tar oss med på en resa genom poeten Dan Anderssons liv. Här i Luossastugan, flätas visor och berättelser samman med knaster från vedspisen och knarrande trägolv. I samma stuga som Dan Andersson bodde i åren 1911 till 1915 får vi ta del av en guidning speciellt framtagen för Minnesåret 2020 Live.