Minneskalender 2020

Finngården Rikkenstorp

27 & 30 juli

Dan Andersson Arkiv

Nils Holmdahl öppnar sitt Dan Andersson arkiv och berättar om Sanning och Myt om Dan Andersson. Deltagarna får leta och bläddra i arkivmaterialet. Samtal och diskussion. Föranmälan krävs.

Finngammelgården, Skattlösberg

1 augusti

Visor på Tunet

Boel Nihlman och Jimmy Tingstedt tolkar diktaren Dan Andersson med arrangemang av såväl välkända sånger som egna tonsättningar. Ett program med varm avskalad lyrisk sång till gitarr, där du som lyssnare får möta Dan Andersson i sin storslagna natur, hans innersta tankar, kärlek och längtan.

VIKT, Finnskogen, Bjursås

6-9 augusti

Dan Andersson-dagar

Genom olika trubadurers tolkningar av Dan Anderssons texter vill vi i liten skala hylla minnet av Dan Anderssons bortgång för 100 år sedan. Vi får nöjet att lyssna till en ny trubadur varje dag under fyra dagar, samt att det anordnas en öppen scen där du är välkommen att framföra antingen text eller musik av Dan Andersson.

Pajso tolkar Dan Andersson

Turné

Inför 100-års minnet av Dan Anderssons död, 1920 – 2020 har musikteatergruppen Pajso två nya föreställningar. Farbror Dan för barn, årskurs 3-6, samt familjeföreställningar. Jag hörde en sång på en stjärna en gång, en vuxenföreställning.

Skattlösberg och Skattlösbergs bygdegille

Gör ett besök

Här kan du läsa mer om byn Skattlösberg och den unika natur som omger byn. Du kan även läsa mer om skalden Dan Andersson, eller söka information om våra aktiviteter.

Humoristen Dan Andersson – 100 år sedan Hotell Hellman!

Besök på facebook

Många tolkningar av Dan Anderssons diktning har gjorts men sällan har han framställts som en muntergök. Till 100-årsminnet av skaldens bortgång har KG Malm och Mika Olavi djupdykt i Dan Anderssons svarta humorskatt bland kåserier, självmordsballader och satiriska dikter.

Det är på tiden! För visst hade karln humor. Den mer ortodoxa hyllningskören behöver ej känna oro! Givetvis framförs även några av skaldens kända, vemodiga visor.

LUDVIKA

25 juli – 1 augusti

DAN ANDERSSON-VECKAN inställt

På grund av covid-19 har vi tvingats fatta det tråkiga beslutet att ställa in årets Dan Andersson-vecka

Minnesåret

Dan Andersson

1920-2020

Dan Andersson (1888-1920) en av Sveriges verkligt stora ordkonstnärer intar en alldeles särskild plats i svenska folkets hjärtan.

Han är folklig, i ordets bästa mening. Dan Andersson har tonsatts, och sjungits, men det är hans läsare som i generation efter generation svarar för musicerandet. De många sångerna kommer ur kraften i Dan Anderssons texter. Tack vare den stora närvaron i hans diktning fortsätter hans röst att tala till oss och behovet av delaktighet i hans värld förefaller bara öka.

Genomförda evenemang

Stora Brunnsvik

28-29 juli

I Dan Anderssons fotspår – på Brunnsvik!

Liten rundvandring på Gamla Brunnsvik med visor och historiska vingslag. Återöppnad Bokstuga och andra nyheter.

28 Juli 15:00 – 16:30
29 Juli 10:00 – 11:30
29 Juli 15:00 – 16:30

Föranmälan rekommenderas, eftersom de har en maxgräns på 25 deltagare.

Ludvika, Ulrika Kyrka

4 april

Saxdalens Manskör med sångspelet Helgdagskväll vid timmerkojan INSTÄLLT

Skådespelaren Maria Norgren inleder med Dan Anderssons sista dagar. Sångspelet bygger på Dan Anderssons visor, dikter och noveller. Arrangerat av Saxdalens manskör och Dan Andersson Sällskapet

Evenemanget är inställt. Hoppas kunna erbjuda evenemanget vid ett annat tillfälle.

Ludvika

16-18 mars

Pajso tolkar Dan Andersson INSTÄLLT

Musikteatergruppen Pajso (Maria Norgren och Mats Himmelstrand) gör egna tonsättningar av Dan Anderssons poesi. Nu besöker de biblioteken med föreställningen ”Jag hörde en sång på en stjärna en gång”. Välkomna!

Evenemanget är inställt p.g.a. rådande omständigheter. Nya datum kommer enl arrangören.

STOCKHOLM

1 mars

Georg Hahne & Puch Magnus Olsson

Dan Andersson Sällskapet presenterar sig – med anledning av Minnesåret 2020 – i ord och ton på DELS litterära matinéserie våren 2020. Obs! DELS litterära matinéerna har numera flyttat in i Hartwickska Huset, Sankt Paulsgatan 39A, på Södermalm i Stockholm. Hartwickska Huset, Sankt Paulsgatan 39A, på Södermalm i Stockholm.

Ludvika Bibliotek

25-26 februari

Skapa i 3D till Dan Anderssons dikter.

Från 10 år med sina vuxna.

Skapa i 3D till Dan Anderssons dikter med Annacari Jadling-Ohlsson från Dalarnas Museum. Från 10 år med sina vuxna. Max 25 deltagare/tillfälle. Verken som skapas kommer ställas ut under Dan Andersson-veckan.

Västerbottensteatern

6-7 februari

Pajso tolkar Dan Andersson

Musikteatergruppen Pajso (Maria Norgren och Mats Himmelstrand) gör egna tonsättningar av Dan Anderssons poesi. Nu besöker de biblioteken med föreställningen ”Jag hörde en sång på en stjärna en gång”. Välkomna!