Minneskalender 2020

Pajso tolkar Dan Andersson

Turné

Inför 100-års minnet av Dan Anderssons död, 1920 – 2020 har musikteatergruppen Pajso två nya föreställningar. Farbror Dan för barn, årskurs 3-6, samt familjeföreställningar. Jag hörde en sång på en stjärna en gång, en vuxenföreställning.

Skattlösberg och Skattlösbergs bygdegille

Gör ett besök

Här kan du läsa mer om byn Skattlösberg och den unika natur som omger byn. Du kan även läsa mer om skalden Dan Andersson, eller söka information om våra aktiviteter.

Humoristen Dan Andersson – 100 år sedan Hotell Hellman!

Besök på facebook

Många tolkningar av Dan Anderssons diktning har gjorts men sällan har han framställts som en muntergök. Till 100-årsminnet av skaldens bortgång har KG Malm och Mika Olavi djupdykt i Dan Anderssons svarta humorskatt bland kåserier, självmordsballader och satiriska dikter.

Det är på tiden! För visst hade karln humor. Den mer ortodoxa hyllningskören behöver ej känna oro! Givetvis framförs även några av skaldens kända, vemodiga visor.

LUDVIKA

25 juli – 1 augusti

DAN ANDERSSON-VECKAN inställt

På grund av covid-19 har vi tvingats fatta det tråkiga beslutet att ställa in årets Dan Andersson-vecka

Minnesåret

Dan Andersson

1920-2020

Dan Andersson (1888-1920) en av Sveriges verkligt stora ordkonstnärer intar en alldeles särskild plats i svenska folkets hjärtan.

Han är folklig, i ordets bästa mening. Dan Andersson har tonsatts, och sjungits, men det är hans läsare som i generation efter generation svarar för musicerandet. De många sångerna kommer ur kraften i Dan Anderssons texter. Tack vare den stora närvaron i hans diktning fortsätter hans röst att tala till oss och behovet av delaktighet i hans värld förefaller bara öka.

Genomförda evenemang

Ludvika, Ulrika Kyrka

4 april

Saxdalens Manskör med sångspelet Helgdagskväll vid timmerkojan INSTÄLLT

Skådespelaren Maria Norgren inleder med Dan Anderssons sista dagar. Sångspelet bygger på Dan Anderssons visor, dikter och noveller. Arrangerat av Saxdalens manskör och Dan Andersson Sällskapet

Evenemanget är inställt. Hoppas kunna erbjuda evenemanget vid ett annat tillfälle.

Ludvika

16-18 mars

Pajso tolkar Dan Andersson INSTÄLLT

Musikteatergruppen Pajso (Maria Norgren och Mats Himmelstrand) gör egna tonsättningar av Dan Anderssons poesi. Nu besöker de biblioteken med föreställningen ”Jag hörde en sång på en stjärna en gång”. Välkomna!

Evenemanget är inställt p.g.a. rådande omständigheter. Nya datum kommer enl arrangören.

STOCKHOLM

1 mars

Georg Hahne & Puch Magnus Olsson

Dan Andersson Sällskapet presenterar sig – med anledning av Minnesåret 2020 – i ord och ton på DELS litterära matinéserie våren 2020. Obs! DELS litterära matinéerna har numera flyttat in i Hartwickska Huset, Sankt Paulsgatan 39A, på Södermalm i Stockholm. Hartwickska Huset, Sankt Paulsgatan 39A, på Södermalm i Stockholm.

Ludvika Bibliotek

25-26 februari

Skapa i 3D till Dan Anderssons dikter.

Från 10 år med sina vuxna.

Skapa i 3D till Dan Anderssons dikter med Annacari Jadling-Ohlsson från Dalarnas Museum. Från 10 år med sina vuxna. Max 25 deltagare/tillfälle. Verken som skapas kommer ställas ut under Dan Andersson-veckan.

Västerbottensteatern

6-7 februari

Pajso tolkar Dan Andersson

Musikteatergruppen Pajso (Maria Norgren och Mats Himmelstrand) gör egna tonsättningar av Dan Anderssons poesi. Nu besöker de biblioteken med föreställningen ”Jag hörde en sång på en stjärna en gång”. Välkomna!