Programmet klart för 30-årsjubilerande Dan Andersson-veckan

I dag, fredag 6 april, är det 130 år sedan skalden Dan Anderssons föddes. Med andra ord en lämplig dag för att presentera programmet för 30-årsjubilerande Dan Andersson-veckan, 28 juli-5 augusti.

– Ja, vi tycker att det passar bra och är väldigt nöjda med det program vi har fått ihop, säger Anna Silfverin, kultursekreterare på Ludvika kommun.
Hon fortsätter:
– Jag ser verkligen fram emot veckan som i år har flera nya spännande programpunkter, men naturligtvis även de mer traditionella inslagen.

Bland nyheterna finns bland annat en visfestival som genomförs i Ludvika under premiärkvällen, lördag 28 juli.
– Det är lokala visföreningen Frukostklubben som har tagit initiativ till visfestivalen Kontraband på Väsmanstrand. Jättekul, säger Anna Silfverin.

Bland artisterna då kan nämnas Abalone Dots, Lucas Stark, Mika Olavi, Ellinor Brolin och så Stiko Per Larsson, som dessutom erbjuder en inspirationsworkshop på Hammarbacken innan visfestivalen tar sin början. Men starten för Dan Andersson-veckan har då skett redan vid lunchtid på lördagen, med invigning på Sunnansjö hembygdsgård och med författaren Anna Jörgensdotter som invigningstalare.

Veckan fortsätter sedan sedvanligt med mängder av programpunkter runtom i bygden.
– Vid sidan av alla musikaliska uppträdanden kan det nämnas att det blir skrivverkstad, guidningar och utställningar.
Som vanligt delas också en mängd priser ut. En nyhet i det sammanhanget är att den som får Lilla Dan Andersson-priset kommer att uppmärksammas redan under lördagskvällen, 7 april, på Dalecarlia Music Awards i Borlänge. Hen, som kan anas vara en dalabördig musiker, blir där årets gästpristagare.

Pristagaren kommer även att uppmärksammas under Luossafesten 5 augusti i Skattlösberg, avslutningen på Dan Andersson-veckan då även stora Dan Andersson-priset delas ut.