PRESSMEDDELANDE

På grund av covid-19 har vi tvingats fatta det tråkiga beslutet att ställa in årets Dan Andersson-vecka.

Ludvika kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och som läget ser ut nu är det mycket tveksamt att genomföra större evenemang även i juli-augusti.

Men minnesåret som sådant tar inte paus. Vi uppmärksammar det bland annat genom digitala inslag under året. Håll utkik i minneskalendern www.dananderssonveckan.com/minnesaret

Vi kan även rekommendera allmänheten att fortsätta besöka skog och natur i Finnmarken, till exempel med en guidad tur vid Luossastugan med sjungande guider.

År 2020  är det 100 år sedan Dan Anderssons dog den 16 september 1920. Dan Andersson föddes 1888 i Grangärde socken.

För mer information kontakta:

Telefon: 0240-860 00
E-post: kultur.fritid@ludvika.se

Minnesåret 2020

Dan Andersson – minnesåret 2020

I år är det 100 år sedan skalden Dan Andersson avled på Hotell Hellman i Stockholm, endast 32 år gammal. En tragisk olycka som kom att tysta en stor litterär röst mitt i sin gärning. Trots att Dan Anderssons liv blev så kort lever hans texter i poesi och prosa vidare generation efter generation.

Dan Andersson efterlämnade en rik och omfattande samling litterära verk, som skildrar hur det är att vara människa i 1900-talets början och i sin egen samtid. Dans diktning är bred och sträcker sig via de allra vackraste miljöskildringar till svält, död och vidskepelse. De existentiella frågorna var inte främmande för honom, snarare präglar de hans författarskap.

Hans röst klingar starkt än idag. I såväl lyrik som prosa lever hans karaktärer vidare.