Dan Andersson-veckan 2018 tar allt mer form.

Exempelvis är det nu klart att författaren Anna Jörgensdotter invigningstalar och att en ny visfestival kopplas till evenemanget.

Det är 30-årsjubileum för Dan Andersson-veckan som kommer att arrangeras 28 juli-5 augusti.

Som vanligt blir det mängder av arrangemang på olika platser runtom i Ludvikatrakten, med invigning i Sunnansjö på lördagseftermiddagen 28 juli.

Då invigningstalar alltså Anna Jörgensdotter, författare som bland annat har fått Sara Lidman-priset, Moa Martinsson-priset och Tidningen Vi:s litteraturpris.

Anna Jörgensdotter. Foto: Sara Mac Key

Visfestival också under invigningsdagen

I direkt anslutning till invigningen av Dan Andersson-veckan anordnas samma dag nya Ludvika Visfestival, med tilläggsnamnet ”Kontraband”. Detta sker på Piren vid Väsmanstrand i Ludvika.

Det är visföreningen Frukostklubben som ligger bakom visfestivalen i samarbete med Ludvika kommun och Folkuniversitet Dalarna.

Visföreningen Frukostklubben strävar efter att etablera Ludvika som vis-stad och att sprida vismusiken till en yngre publik.

– Vi som jobbar med den traditionsenliga Dan Andersson-veckan välkomnar satsningen och ser det här som en utveckling av veckan, säger Anna Silfverin som är kultursekreterare på Ludvika kommun.

Flera artister är redan bokade till visfestivalen men ytterligare fler lär tillkomma. Några av de bokade artisterna är Abalone Dots, Ellinor Brolin, Volodja, Lucas Stark, Frida Andersson, visduon Henrik & Alexandra, Mika Olavi och Ola Aurell.

Lukas Stark. Foto: Vera Hansson